πολλαπλή σκλήρυνση και εγκυμοσύνη: Ένας οδηγός

Τα άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση (MS) μπορούν να μείνουν έγκυες και να έχουν υγιείς εγκυμοσύνες και μωρά με τον ίδιο τρόπο όπως οι άνθρωποι χωρίς την κατάσταση. Μπορούν επίσης να έχουν μια κολπική παράδοση εάν επιλέξουν.

Η εγκυμοσύνη αλλάζει τον τρόπο συμπεριφοράς του ανοσοποιητικού συστήματος έτσι ώστε το σώμα να μην επιτεθεί στο αναπτυσσόμενο μωρό ως εισβολέας. Αυτές οι αλλαγές μπορούν επίσης να μετατοπίσουν τα συμπτώματα της MS.

Πολλά άτομα με MS αναφέρουν μείωση των συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και υποτροπή κατά την περίοδο μετά τον τοκετό. Ωστόσο, κάθε άτομο είναι διαφορετικό και δεν υπάρχει τρόπος να προβλεφθεί πώς θα αλλάξει η κατάσταση ενός ατόμου κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη.

Πολλά φάρμακα MS δεν είναι ασφαλή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οπότε οι άνθρωποι που προσπαθούν να συλλάβουν ένα μωρό μπορεί να χρειαστεί να σταματήσουν αυτά τα φάρμακα πριν μείνουν έγκυες. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων δεν έχει εγκρίνει καμία θεραπείες τροποποίησης της νόσου (DMT) για τους έγκυους, αλλά μπορεί να είναι ασφαλείς να πάρουν. Ένα άτομο μπορεί να συζητήσει αυτούς τους κινδύνους με τον γιατρό του.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα MS μπορεί να επηρεάσουν την εγκυμοσύνη.

Πώς μπορεί να επηρεάσει το MS εγκυμοσύνη;

ms δεν φαίνεται να έχει σημαντική επίδραση στα περισσότερα αποτελέσματα εγκυμοσύνης. Είναι γενικά ασφαλές να μείνετε έγκυος με MS, και τα άτομα με MS συνήθως έχουν υγιή μωρά. Είναι επίσης ασφαλές να θηλάζετε με MS.

Τα συγκεκριμένα συμπτώματα της MS που έχει ένα άτομο μπορεί να επηρεάσει την εγκυμοσύνη. Για παράδειγμα, η βλάβη που σχετίζεται με το MS στους πυελικούς μύες και τα νεύρα μπορεί να δυσκολευτεί να σπρώξει το μωρό έξω. Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υποβοηθούμενης παραδόσεων και σε μερικές πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να απαιτήσει μια καισαρική τομή (τμήμα C) για παράδοση.

ms μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα ενός ατόμου να μείνει έγκυος, ειδικά όταν η ασθένεια κάνει τη σεξουαλική επαφή δύσκολη ή οδυνηρή. Τα ποσοστά τεχνητής γονιμοποίησης είναι υψηλότερα μεταξύ των ατόμων με MS από ό, τι στο γενικό πληθυσμό.

Επιπλέον, ορισμένα φάρμακα MS ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα κατά την εγκυμοσύνη, αν και απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθεί αυτό. Το FDA ταξινομεί τα περισσότερα φάρμακα DMT ως φάρμακα κατηγορίας C, πράγμα που σημαίνει ότι οι μελέτες σε ζώα έχουν δείξει κίνδυνο για το αναπτυσσόμενο έμβρυο. Αυτό παρουσιάζει σοβαρά ηθικά ζητήματα που σχετίζονται με τη μελέτη αυτών των φαρμάκων στους ανθρώπους, οπότε οι περισσότεροι γιατροί συνιστούν εναντίον τους.

Ωστόσο, το όφελος αυτών των φαρμάκων μπορεί να αντισταθμίσει τον κίνδυνο σε ορισμένες περιπτώσεις, ειδικά εάν τα συμπτώματα ενός ατόμου είναι σοβαρά. Επιπλέον, αυτά τα φάρμακα μπορεί να μην έχουν τα ίδια αποτελέσματα στους ανθρώπους που κάνουν σε μη ανθρώπινα ζώα.

Μια μελέτη 2019 με 142 εγκυμοσύνες διαπίστωσε ότι οι εγκυμοσύνες με έκθεση πρώτου τριμήνου σε διάφορα DMT είχαν συγκρίσιμα αποτελέσματα με εκείνα χωρίς έκθεση.

Πώς επηρεάζει η εγκυμοσύνη τα κράτη μέλη;

Οι μεταβολές των σεξουαλικών ορμονών όπως η προγεστερόνη και το οιστρογόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί επίσης να επηρεάσουν τα συμπτώματα της MS.

Αρκετές μελέτες υποδεικνύουν ότι τα συμπτώματα MS γενικά βελτιώνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ότι ο αριθμός των φλεγμονών μειώνεται-ειδικά κατά το τρίτο τρίμηνο.

Οι αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τείνουν να μειώνουν τα επίπεδα διαφόρων φλεγμονωδών χημικών ουσιών. Ταυτόχρονα, αυτές οι αλλαγές προάγουν υψηλότερα επίπεδα ορισμένων αντιφλεγμονωδών χημικών ουσιών που μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση των συμπτωμάτων MS.

Ένα έγγραφο 2018 εξηγεί ότι η ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη, μια ορμόνη εγκυμοσύνης, μπορεί να αλλάξει τη συμπεριφορά συγκεκριμένων λευκών αιμοσφαιρίων με τρόπο που μειώνει την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό με τη σειρά του μειώνει τη φλεγμονή, ενδεχομένως χαλάρωση των συμπτωμάτων της MS.

Ενώ η εγκυμοσύνη μειώνει την υπερβολική ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος στους περισσότερους ανθρώπους, όχι όλοι οι άνθρωποι με MS αντιμετωπίζουν μείωση των συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η διακοπή ορισμένων φαρμάκων MS, ιδιαίτερα των DMT, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να χειροτερέψει τα συμπτώματα και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο σοβαρών υποτροπών.

Πιθανές επιπλοκές

ms δεν αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών τραυματισμών στο μωρό, όπως αποβολή, θνησιμότητα ή σοβαρές συγγενείς αναπηρίες.

Τα δεδομένα σχετικά με τον κίνδυνο της MS στον γονέα της γέννησης είναι αντιφατικά. Οι προηγούμενες έρευνες πρότειναν ότι τα ποσοστά των διατομών C, η καθυστέρηση της εργασίας ή η υποβοηθούμενη κολπική παράδοση μπορεί να είναι υψηλότερα μεταξύ των ατόμων με MS, αν και αυτό το εύρημα προήλθε μόνο από μία μελέτη περίπτωσης. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί αυτός ο ισχυρισμός.

Μια μελέτη 2021 στην οποία 1 στους 24 έγκυους ανθρώπους δεν βρήκαν καμία διαφορά σε σημαντικές επιπλοκές σε σύγκριση με εκείνους που ζούσαν χωρίς MS. Η κατάσταση δεν αύξησε τον κίνδυνο έκτακτης ανάγκης C-τμήμα, διαβήτη κύησης, προεκλαμψία ή ζήτημα πλακούντα.

Υπήρχε, ωστόσο, υψηλότερο ποσοστό επιλογής (μη έκτακτης ανάγκης) c-τμήματα μεταξύ ατόμων με MS. Τα μωρά ήταν επίσης πιο πιθανό να γεννηθούν μικρά για την ηλικία κύησης – παράγοντα κινδύνου για άλλες επιπλοκές στην υγεία στο μωρό. Τα μωρά των ατόμων με ΣΚ είχαν χαμηλότερα ποσοστά συμπτωμάτων ασφυξίας.

Η διαβίωση με MS κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Τα άτομα με MS δεν χρειάζονται συνήθως ειδική μαιευτική φροντίδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Είναι υποψήφιοι για την κολπική παράδοση, εφόσον δεν έχουν άλλες επιπλοκές που εμποδίζουν αυτή την επιλογή.

Ωστόσο, ένα άτομο με MS πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να έρθει σε επαφή με έναν ειδικό MS προτού να μείνει έγκυος για να ζυγίσει επιλογές θεραπείας. Η διαχείριση της κατάστασης προτού μείνει έγκυος μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να αυξηθεί η πιθανότητα ενός ατόμου για μια απλή εγκυμοσύνη. Οι συνεχιζόμενες διαβουλεύσεις με έναν ειδικό μπορεί να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων και στη λήψη αποφάσεων φαρμάκων. Τα DMTs δεν είναι η μόνη επιλογή θεραπείας για το MS.

Αναισθησία, συμπεριλαμβανομένης της επισκληρίδιας αναισθησίας, είναι ασφαλής για τους έγκυους με MS, εκτός εάν έχουν άλλη επιπλοκή που κάνει την αναισθησία ανασφαλής.

Τα άτομα με MS θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να συνεργαστούν με έναν μαιευτήρα ή μια μαία που έχει εμπειρία με την MS και που είναι πρόθυμος να υποστηρίξει τις επιθυμίες του έγκυου για τη γέννηση. Μόνο η MS δεν αποτελεί ένδειξη για χειρουργική παράδοση, οπότε οι άνθρωποι που προτιμούν να αποφεύγουν τέτοιες παραδόσεις θα πρέπει να το συζητήσουν με έναν επαγγελματία νωρίς στην εγκυμοσύνη.

ms και μετά τον τοκετό

Η περίοδος μετά τον τοκετό μπορεί να είναι πιο δύσκολη για τα άτομα με MS, που αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο συμπτωμάτων MS.

Η ξαφνική αλλαγή στις ορμόνες και πολλοί άλλοι παράγοντες μπορεί να αυξήσει τα συμπτώματα MS μετά τον τοκετό. Ένα έγγραφο του 2018 υποδηλώνει ότι οι χημικές ουσίες που σχετίζονται με το θηλασμό μπορούν επίσης να προωθήσουν τα συμπτώματα MS.

Ορισμένες έρευνες υποδηλώνουν ότι η έγκυος μπορεί επίσης να επιβραδύνει την εξέλιξη της MS και να οδηγήσει σε χαμηλότερα ποσοστά μακροπρόθεσμης αναπηρίας.

Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2016 που ακολούθησε 2.466 άτομα με MS για 10 χρόνια βρήκαν χαμηλότερες βαθμολογίες αναπηρίας μεταξύ ανθρώπων που είχαν περισσότερες εγκυμοσύνες.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν τι μπορεί να προκαλέσει αυτό το αποτέλεσμα, αν και μια ανασκόπηση του 2018 υποδηλώνει ότι η εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει επιγενετικές αλλαγές που μεταβάλλουν την πορεία της MS. Οι επιγενετικές αλλαγές μετατοπίζουν τον τρόπο με τον οποίο εκφράζονται τα γονίδια, αλλάζοντας την επίδραση διαφόρων γονιδίων.

Ωστόσο, δεν έχουν βρει όλες οι μελέτες αυτή η συσχέτιση, οπότε δεν υπάρχει επιστημονική βεβαιότητα σχετικά με το αν, γιατί ή σε ποιο βαθμό η εγκυμοσύνη μπορεί να αλλάξει τη μακροπρόθεσμη πορεία της MS.

Ενώ η MS αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την κατάθλιψη, μπορεί να μην αυξήσει τον κίνδυνο κατάθλιψης μετά τον τοκετό. Μια μελέτη 2021 διαπίστωσε παρόμοια ποσοστά κατάθλιψης μεταξύ των ατόμων μετά τον τοκετό με ΣΚΠ σε σύγκριση με τους ανθρώπους χωρίς MS. Η μελέτη δεν βρήκε συσχέτιση μεταξύ της σοβαρότητας ή των συμπτωμάτων της MS και της ανάπτυξης της κατάθλιψης.

Οι συγγραφείς της μελέτης προειδοποιούν ότι τα δεδομένα τους μπορεί να υποτιμούν τα ποσοστά κατάθλιψης λόγω ανεπαρκούς διαλογής.

Ερωτήσεις για να ρωτήσω έναν γιατρό

Ορισμένες ερωτήσεις για να ζητήσετε από έναν επαγγελματία πριν να μείνετε έγκυος περιλαμβάνει:

Ορισμένες ερωτήσεις που πρέπει να ρωτήσετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης περιλαμβάνουν:

Περίληψη

Η εγκυμοσύνη μπορεί να προσφέρει προσωρινή ανακούφιση από τα συμπτώματα της MS και θα μπορούσε να βελτιώσει τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα MS. Ωστόσο, η εμπειρία κάθε ατόμου είναι διαφορετική, οπότε δεν υπάρχει εγγύηση για κανένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Για τα περισσότερα άτομα με MS, η ασθένεια δεν αποκλείει ή περιπλέκει την εγκυμοσύνη. Είναι ακόμα δυνατό να επιλέξετε από ένα ευρύ φάσμα επιλογών και ρυθμίσεων γέννησης. Τα άτομα με MS μπορούν και γεννούν υγιή μωρά.

Για να αυξήσετε τις πιθανότητες ενός καλού αποτελέσματος, σκεφτείτε να συμβουλευτείτε τόσο έναν ειδικό MS όσο και έναν μαιευτή ή μαιευτήρα πριν προσπαθήσετε να συλλάβετε. Η αλλαγή σε ένα ασφαλέστερο σχέδιο θεραπείας πριν από την εγκυμοσύνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο επιπλοκών, αν και η λήψη φαρμάκων DMT δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το μωρό θα είναι ανθυγιεινό.

Συζητήστε με έναν γιατρό για να καθορίσετε τους κινδύνους και τα οφέλη όλων των επιλογών θεραπείας MS πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη.